Η τεχνολογία μπορεί να έχει κάνει την εργασία από το σπίτι πιο εύκολη από ποτέ, αλλά σύμφωνα με νέα μελέτη, το προσωπικό που είναι εκτός οράσεως μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά όσο και στο γραφείο.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη ήθελαν να μάθουν αν η παρακολούθηση κατά την ανάληψη ενός έργου συνέβαλε σημαντικά στην έκβαση του.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η συνεχής παρακολούθηση καταστρέφει τη δημιουργικότητά τους και άλλοι ζουν με το φόβο ότι θα παγώσουν μπροστά σε ένα ακροατήριο κατά τη διάρκεια ενός δημόσιου γεγονότος.
Αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι η πίεση των άλλων κάνει πραγματικά τους ανθρώπους να επιτύχουν περισσότερα.
"Μπορεί να πιστεύετε ότι έχοντας ανθρώπους να σας παρακολουθούν δε θα βοηθήσει, αλλά μάλλον θα σας κάνει να δουλέψετε καλύτερα", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Vikram Chib, βοηθός καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής στο Johns Hopkins και στο Kennedy Krieger Institute.
"Ένα κοινό μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα επιπλέον κίνητρο."
Όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι παρατηρούνται, τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και ανταμοιβή αναζωογονούν ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τις κινητικές δεξιότητες, βελτιώνοντας την απόδοσή τους με εξειδικευμένα καθήκοντα.
Στο νέο πείραμα, ο Dr Chib και οι συνεργάτες του ζήτησαν από 20 συμμετέχοντες να παίξουν ένα παιχνίδι σε Nintendo Wii ή Xbox Kinect.
Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν την εργασία τόσο μπροστά σε ένα ακροατήριο δύο όσο και χωρίς να τους παρακολουθεί κανένας. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα παρακολουθήθηκε με λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.
Ενώ οι άνθρωποι τους παρακολουθούσαν, οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο πέντε τοις εκατό καλύτεροι στο τηλεοπτικό παιχνίδι - και γενικότερα 20% ήταν καλύτεροι. Μόνο δύο συμμετέχοντες δεν είχαν καλύτερη απόδοση μπροστά σε άλλους.
Αλλά αν το κοινό ήταν πολύ μεγαλύτερο και τα στοιχήματα υψηλότερα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είχαν πάει στην αντίθετη κατεύθυνση.
"Εδώ, οι άνθρωποι με κοινωνικό άγχος τείνουν να αποδίδουν καλύτερα", πρόσθεσε ο Δρ. Chib. "Αλλά σε κάποιο σημείο, το μέγεθος του ακροατηρίου θα μπορούσε να αυξήσει το μέγεθος του άγχους κάποιου ... Πρέπει ακόμα να το διερευνήσουμε."
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience.
Άρθρο: https://www.telegraph.co.uk/science/2018/04/20/people-perform-better-watched/
コメント