top of page

Μπορεί το άγχος να σας προκαλέσει κατάθλιψη;


Το άγχος και η κατάθλιψη είναι περίπλοκα συνδεδεμένα, γι 'αυτό και τα ίδια είδη θεραπείας και οι ίδιες κατηγορίες φαρμάκων χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία και των δύο διαταραχών.


Στην πρακτική μου, έχω παρατηρήσει ότι πολλοί πελάτες που έχουν αυτό-διαγνωσθεί ως καταθλιπτικοί αντιμετωπίζουν πραγματικά άγχος. Ομοίως, πολλοί πελάτες που ταυτίζονται ως ανήσυχοι συχνά υποφέρουν. Εδώ θα εξηγήσω τις σχέσεις μεταξύ άγχους και κατάθλιψης και γιατί μπορεί κανείς να οδηγηθεί στο άλλο.



Κοινά χαρακτηριστικά και συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

  • Νευρική ενέργεια

Όταν ανησυχείτε, το κύριο συναίσθημά σας είναι ότι ανησυχείτε και είστε πολύ ευαίσθητοι. Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να χαλαρώσετε και ότι ο κίνδυνος είναι παντού σε κάποια μορφή. Ωστόσο, η ευερεθιστότητα που σχετίζεται με την κατάθλιψη σας δίνει ένα παρόμοιο αίσθημα ευαισθησίας. Συχνά, η αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωριστούν.


  • Αποφυγή ή υποχώρηση

Το άγχος κάνει τους ανθρώπους να υποχωρούν από τις καταστάσεις, από το φόβο ότι θα αξιολογηθούν αρνητικά ή ότι θα υπάρξει κάποιος κίνδυνος. Η κατάθλιψη οδηγεί επίσης σε υποχώρηση από τον κόσμο, καθώς αισθάνεστε τόσο αρνητικά για τον εαυτό σας και για τους άλλους, που δεν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους.


  • Αρνητική σκέψη

Όταν έχετε κατάθλιψη, βλέπετε το χειρότερο σε κάθε περίπτωση. Η καταθλιπτική γνωστική τριάδα περιλαμβάνει αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας, τον κόσμο και το μέλλον. Για παράδειγμα, πηγαίνετε σε μία εκδήλωση, μπορεί να σκεφτείτε, "κανείς δεν θα με αρέσει, δεν πρόκειται να κάνω φίλους". Μπορεί μάλιστα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ισχύει αυτή η σκέψη, αφού όταν είστε καταθλιπτικός , δεν ενεργείτε και αποφεύγετε την αλληλεπίδραση.


Ωστόσο, αν επικεντρωθείτε σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις για τους άλλους, μπορεί να καταλήξετε να διαγνώσετε τον εαυτό σας με κοινωνικό άγχος και να μην αναγνωρίσετε τις μεγάλες επιπτώσεις που έχει η κατάθλιψή σας στη σκέψη σας.


  • Αλλαγές συμπεριφοράς

Επιπλέον, τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγές στη συμπεριφορά σας. Μπορούν να ωθήσουν τους ανθρώπους να αποσυρθούν από κοινωνικές καταστάσεις, για διάφορους λόγους. Ωστόσο, ας πούμε ότι αποχωρείτε από τις εκδηλώσεις λόγω κόπωσης και απάθειας. Τελικά όταν δε συμμετέχετε στην κοινωνικοποίηση, θα έχετε στην πραγματικότητα αυξήσει τις πιθανότητές σας για την ανάπτυξη κοινωνικής ανησυχίας, καθώς οποιοδήποτε άγχος μεγαλώνει με την αποφυγή της φοβισμένης κατάστασης.

Είναι το ίδιο όταν σταματάτε να εμπλέκεστε σε συμπεριφορές της καθημερινότητας, όπως η οδήγηση, η πτήση, ή ακόμα και η έξοδος από το σπίτι, εξαιτίας του άγχους. Με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος σας θα συρρικνωθεί και ίσως να γίνει καταθλιπτική η σκέψη.


Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει

Είτε έχετε άγχος, κατάθλιψη, είτε (μερικές φορές) και τα δύο, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να επανέλθετε στην καθημερινότητά σας. Ένας καλός θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι αισθάνεστε και να τα επεξεργαστείτε για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα με τα οποία παλεύετε.


Δε θα πρέπει να νιώθετε ντροπή όταν αναζητείτε βοήθεια και υποστήριξη από εκπαιδευμένο επαγγελματία. Μόλις εσείς και ο θεραπευτής σας καταλάβετε πώς το άγχος ή η κατάθλιψή σας ή και τα δύο εκδηλώνονται στη ζωή σας, μπορείτε να προχωρήσετε και στα επόμενα βήματα για να δημιουργήσετε μια ζωή που σας κάνει να αισθάνεστε ευτυχισμένοι και εκπληρωμένοι.




 

Πηγή: https://www.talkspace.com/blog/2018/10/can-anxiety-make-you-depressed/


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page