top of page

Αποφυγή ή Υπερανάλυση συναισθημάτων;


Πρόκειται για δύο στρατηγικές αντιμετώπισης δυσάρεστων συναισθημάτων, οι οποίες, όμως, έχουν βραχεία δράση και είναι δυσλειτουργικές όταν χρησιμοποιούνται ως βασικές αυτοματοποιημένες μέθοδοι. Δε βοηθούν το άτομο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συναισθήματά του, διότι το αποπροσανατολίζουν από το παρόν.

Από τη μία, το άτομο που χρησιμοποιεί την αποφυγή δεν έρχεται σε επαφή με το πώς νιώθει με αποτέλεσμα μετά από μία περίοδο τα συναισθήματα αυτά να επανέρχονται στην επιφάνεια με μεγαλύτερη ένταση. Ωστόσο, μερικές φορές η αποφυγή μπορεί να είναι βοηθητική για το άτομο, π.χ. συγκρουστήκατε με έναν συνάδελφο αλλά μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να παραδώσετε ένα project και έτσι χρησιμοποιείτε την αποφυγή για να μπορέσετε να συνεργαστείτε.

Από την άλλη, η υπερανάλυση μπορεί να σας οδηγήσει να κατηγορήσετε τον εαυτό σας για τον τρόπο που αντιδράει και συμπεριφέρεται, καθώς η συγκεκριμένη στρατηγική εστιάζει στον εαυτό. Δεν αποτελεί, ωστόσο, μοναχική δραστηριότητα, γιατί μπορείτε να μοιραστείτε αυτές τις σκέψεις και με φίλους με τα ίδια, όμως, αποτελέσματα.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page