top of page

Μαθαίνοντας για την ψυχική υγεία στα σχολεία



Τα σχολεία αποτελούν συχνά το πλαίσιο στα οποία γίνεται η διάγνωση ψυχικών προβλημάτων στα παιδιά και στους έφηβους. Ενώ υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη στους μαθητές, όπως η συμβουλευτική στα σχολεία, η επικέντρωση τώρα - όπως και σε κάθε άλλη σωματική ασθένεια - θα πρέπει να είναι περισσότερο στην πρόληψη παρά στην αντιμετώπιση.


Γιατί, όμως, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη; Αρχικά, βοηθώντας τους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν χαρακτηριστικά, στρατηγικές και δεξιότητες που προστατεύουν την ψυχική τους υγεία είναι κάτι που μπορεί να τους ωφελήσει για όλη τους τη ζωή. Πέρα από αυτό, είναι ωφέλιμο οικονομικά να επενδύουμε στην πρόληψη, καθώς θα υπάρχουν λιγότερα ποσοστά ψυχικών διαταραχών και δε θα απαιτείται η παρακολούθηση, η συνταγογράφηση φαρμάκων, κτλ.


Είναι ξεκάθαρο ότι μαθαίνουμε περισσότερα για τη σωματική μας υγεία και πολύ λιγότερα για την ψυχική ευεξία. Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν για τη σημασία της άσκησης, της υγιεινής διατροφής και για τους κινδύνους του καπνίσματος στο σχολείο. Ωστόσο, σπάνια εκπαιδεύονται για τον αντίκτυπο του στρες στο σώμα τους, για τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης ή για τις ωφέλιμες ψυχικές συνήθειες και προφανώς δεν μαθαίνουν πώς μπορούν να προλαμβάνουν το άγχος και το υπερβολικό στρες ή πώς να αντιμετωπίζουν αυτές τις εμπειρίες όσο μεγαλώνουν.


Πώς είναι, όμως, εφικτή η πρόληψη ψυχικών διαταραχών στα σχολεία; Η απάντηση είναι η ανθεκτικότητα. Στη φυσική ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για την ικανότητα ενός υλικού να απορροφά την ενέργεια, να αντιστέκεται στη ζημιά και να ανακτά τη δύναμή του γρήγορα. Έτσι και στους ανθρώπους, η ανθεκτικότητα ορίζεται ως η ικανότητα του ατόμου να ξεπερνά τις αντιξοότητες, τις στρεσογόνες καταστάσεις, τις κρίσεις και να συνεχίζει τη ζωή του. Δύο είναι οι παράγοντες για την ανθεκτικότητα: ο αυτό-έλεγχος και το νόημα ζωής.


Ο αυτό-έλεγχος είναι η ικανότητα να παρατηρούμε τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό μας και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά την προσοχή και τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, ένα παιδί έχει αυτό-έλεγχο όταν μπορεί να παρατηρεί τις επανειλημμένες αγχώδεις σκέψεις για ένα τεστ.


Το νόημα της ζωής είναι καθοριστικό γιατί έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι που έχουν καλύτερη αίσθηση του νοήματος είναι λιγότερο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη.


Για να μπορέσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τον αυτό-έλεγχό τους και την αίσθηση νοήματος, θα πρέπει τα σχολεία να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους την εκπαίδευση σχετικών δεξιοτήτων από τα πρώτα σχολικά χρόνια, όπως η εκπαίδευση προσοχής, η ενσυνειδητότητα και η διαχείριση του άγχους.


Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην ψυχική ευεξία των παιδιών. Πρώτα απ' όλα, όμως, θα πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.






Πηγή: https://theconversation.com/schools-need-to-teach-pupils-skills-to-maintain-good-mental-health-heres-how-95885

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page