top of page

Θεραπεία sandplay (Μ. Χρήστου)

Έγινε ενημέρωση: 19 Μαρ 2018


Σύμφωνα με τον C.G.Jung , η ψυχή περιλαμβάνει τα κληρονομικά αρχέτυπα του συλλογικού ασυνείδητου, καθώς και το προσωπικό ασυνείδητο (που περιγράφεται από τον Freud) και τη συνείδηση. Μέσα σ’αυτά, και το «εσωτερικό παιδί» (inner child) , εκείνο το μέρος που συμβάλει στην ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα του ατόμου.

Στη θεραπεία του sandplay , το «εσωτερικό παιδί» ενεργοποιείται και μας ωθεί να παίξουμε, να είμαστε δημιουργικοί, να ανακαλύπτουμε και να εφεύρουμε αυθόρμητα με άμμο και μινιατούρες. Να έχουμε πρόσβαση σε μέρη της ψυχής μας που έχουμε ξεχάσει - βοηθώντας υποσυνείδητα στην συνειδητοποίηση των δυσκολιών της ζωής, στην επίλυση προβλημάτων και στην επιλογή νέων κατευθύνσεων.

Το Sandplay λειτουργεί με όλη την ψυχή. Αυτό σημαίνει ότι μέσω του συμβολισμού με αντικείμενα, άμμο και νερό, ένα άτομο μπορεί σταδιακά να αναγνωρίσει σε συμβολική μορφή, τόσο τα προβλήματα όσο και τις εσωτερικές πηγές δύναμης. Γι’ αυτό και οι σημερινοί ενήλικες είναι πιο ικανοί να δεχτούν το "εσωτερικό τους παιδί" και την ανάγκη τους για αυθόρμητο παιχνίδι.

Μερικά σημαντικά σημεία για τους ενήλικες που κάνουν Sandplay είναι:

1.Δεχτείτε ότι υπάρχει μια εσωτερική πηγή δημιουργικότητας, περιέργειας, ανακάλυψης και νέων κατευθύνσεων που έχουν τη δική τους βούληση και δεν συνδέονται με την ορθολογική σκέψη.

2. Έχετε στο μυαλό σας πως για τον καθένα μας υπάρχει ένας "εσωτερικός οδηγός" (μερικές φορές αποκαλούμενος διαίσθηση) που προσεγγίζει νέες εικόνες που μπορεί να είναι ταυτόχρονα περίεργες και οικείες, που δεν χρειάζεται να ερμηνεύσουμε.

3. Υπάρχει μια έντονη αίσθηση στο σώμα ενώ δημιουργείτε, που δεν χρειάζεται να εξηγηθεί, να εξορθολογιστεί, να δικαιολογηθεί ή να γίνει κατανοητή. Απλά αφεθείτε σε αυτήν.

4. Θυμηθείτε πως οι απαντήσεις είναι μέσα μας, είμαστε μεγαλύτεροι από όσο γνωρίζουμε και έχουμε πολύ περισσότερα άγνωστα βάθη και δυνατότητες από ό,τι γνωρίζουμε.

5. Να είστε έτοιμοι να δεχτείτε ότι υπάρχουν τραυματισμένες εσωτερικές δομές που μπορούν να αλλάξουν και να θεραπευτούν στο Sandplay, χωρίς ορθολογική κατανόηση. Με λιγότερη ενέργεια που απαιτείται για την καταστολή της μνήμης των δύσκολων γεγονότων, υπάρχει περισσότερη ενέργεια για θετικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή.

Περισσότερα: http://art-sandplay-therapy.gr/



Η Μαρία Α. Χρήστου είναι εικαστική ψυχοθεραπεύτρια με κύριο αντικείμενο μελέτης τη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για παιδιά και ενήλικες. Εξειδικεύεται στη θεραπεία και συμβουλευτική παιδιών, ενηλίκων και οικογενειών, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της Εικαστικής Θεραπείας και της θεραπείας Sandplay. Οι δυο αυτές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με την Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για τη μεγιστοποίηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στην Εκφραστική Ψυχοθεραπεία το 2000 από το Lesley University του Cambridge των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τότε και μέχρι σήμερα έχει εργαστεί για περισσότερα από δέκα χρόνια ως εικαστική θεραπεύτρια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα. Ειδικότερα, από το 1989 έως το 2004 εργάστηκε μεταξύ άλλων:

· στον Summer Camp Organization (Στοκχόλμη, Σουηδία),

· στο Alsten School (Στοκχόλμη, Σουηδία),

· στην Ilex / Vinfen Corporation (Μασαχουσέτη, Η.Π.Α.),

· στο Arlington Youth Counseling Center (Μασαχουσέτη, Η.Π.Α.),

· στην YWCA (X.E.N., Μέρυλαντ, Η.Π.Α.),

· στη North Charles Inc., Mental Health & Addiction Services (Μασαχουσέτη, Η.Π.Α.) και

· στην Turnaround Inc. (Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, Η.Π.Α.).

Μιλάει Ελληνικά, Σουηδικά και Αγγλικά. Είναι πιστοποιημένη εικαστική θεραπεύτρια από το US Art Therapy Credentials Board και μέλος των International Expressive Arts Therapy Association και Swedish Family Therapy Association.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page