top of page

Ο συναισθηματικός μας κόσμος μέσα από τη διατροφή


ΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ;

Η διατροφή αποτελεί ένα ταξίδι ανάπτυξης, καθώς από τη στιγμή που γεννιόμαστε ψάχνουμε την τροφή μέσω του θηλασμού. Το σώμα μας αποτελεί όχι μόνο τη μηχανή μας αλλά και μία εικόνα μέσω της οποίας μπορούμε να κερδίσουμε την αποδοχή ή την απόρριψη των άλλων.

" Είμαστε ό,τι τρώμε " Η έκφραση αυτή δηλώνει πως τα τρόφιμα που επιλέγουμε για το σώμα μας εκφράζουν το ποιοι είμαστε. Πέρα από τα τρόφιμα, όμως, παίζει ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο τρώμε: αργά ή γρήγορα, οι ώρες που τρώει, με παρέα ή χωρίς, κτλ. Όλα αυτά υποδηλώνουν τον εσωτερικό μας κόσμο.

Και τι κρύβεται εκεί; Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στις διατροφικές μας συνήθειες είναι συναισθηματικοί, κοινωνικοί ακόμη και θρησκευτικοί. Η κοινωνία μας αποτελεί το βασικό παράγοντα, καθώς από τη μία προβάλλονται τα πρότυπα ομορφιάς, ενώ από την άλλη υπάρχει πληθώρα ανθυγιεινών επιλογών στη διατροφή, που ο άνθρωπος αποσυντονίζεται.

Όσον αφορά το συναισθηματικό παράγοντα, ο άνθρωπος μπορεί να ξεσπάει στο φαγητό είτε για ανταμοιβή ή για τιμωρία. Τρώει για την εσωτερική ανακούφιση, για παρηγοριά ή για παρέα, ενώ αντίθετα μπορεί να θέλει να καλύψει τα εσωτερικά του κενά και το φαγητό να αποτελεί το υποκατάστατο της επικοινωνίας με τους άλλους.

Στις περιπτώσεις όπου η διατροφή αποτελεί ψυχογενή δυσλειτουργία κρύβονται από πίσω άλλα αίτια. Αυτά μπορεί να είναι: -ανάγκη για ασφάλεια: π.χ. την επιβράβευση από τους γονείς -αντιμετώπιση της απόρριψης: για την αναπλήρωση της αυτοαξίας του -μούδιασμα "αναισθητικό": σαν ένα διάλειμμα από τις δυσάρεστες σκέψεις

Όπως και οι υπόλοιπες συνήθειές μας, έτσι και η διατροφή έχει μία πηγή. Ας δίνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας καθημερινά προκειμένου να σκεφτόμαστε τη συμπεριφορά μας και τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτήν!

Πηγή: Ψυχολογία της Διατροφής της Καλλιόπη Εμμανουηλίδου (Poppy Emmanouilidou). Ένα εξαιρετικό βιβλίο όχι μόνο για επαγγελματίες υγείας αλλά για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τη διατροφική τους συμπεριφορά.


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page