top of page

Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία (Ε. Διέτη)


Κάποιος φτάνει να ζητά ψυχοθεραπεία για τους δικούς του πολύ προσωπικούς λόγους σε μια στιγμή που είναι, επίσης, σημαίνουσα. Μπορεί να κινητοποιείται από ερωτήματα όπως «τι σημαίνει να είσαι άντρας, γυναίκα, γονιός», να βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής, να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε βασικούς τομείς της ζωής όπως είναι η εργασία, οι οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις και η σεξουαλικότητα, να έχει χάσει κάποιον κοντινό και αγαπημένο, ή να νοσεί από σωματική ασθένεια. Μπορεί, ακόμα, να αισθάνεται αποκομμένος από την προσωπική του ιστορία, τις επιθυμίες του, και τους σημαντικούς του άλλους. Δεν αποκλείεται, τέλος, να εκδηλώνει άγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, έλλειψη κινήτρου για ζωή, ή και τάσεις αυτοκαταστροφής. Όπως και να έχει, ένας άνθρωπος ζητά να μας επισκεφθεί επειδή κάπου σκόνταψε, επειδή συνάντησε μια πέτρα στο δρόμο του.

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ξεκινά από τη στιγμή κιόλας που το άτομο σκέφτεται για πρώτη φορά να απευθυνθεί σε έναν ειδικό. Στηρίζεται στην ιδέα ότι οι δυσκολίες και τα συμπτώματα από τα οποία κανείς ταλαιπωρείται φέρουν ένα νόημα που ταυτόχρονα και φανερώνεται και κρύβεται. Ο θεραπευόμενος δεν γνωρίζει ότι γνωρίζει· το πολύ-πολύ να έχει μια ιδέα ότι το σύμπτωμά του είναι σημείο για «κάτι» χωρίς, όμως, να γνωρίζει τι. Για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό καλείται να συμμετέχει στη διαδικασία ενεργά με το να αφήνεται να μιλά όπως του έρχεται μεταδίδοντας σκέψεις, συναισθήματα και φαντασιώσεις κατά το δυνατόν ελεύθερα. Καλείται, δηλαδή, να μιλήσει σχετικά με ό,τι δεν ξέρει.

Στην πραγματικότητα, η ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπεία μέσα από την ομιλία. Όταν κάποιος έρχεται να μας βρει, τον δεχόμαστε χωρίς να γνωρίζουμε, χωρίς προκαταλήψεις, στο ξεκίνημα του δρόμου του λόγου του μαζί μας. Μπορεί να τον προτρέψουμε: «Πείτε ό, τι θέλετε. Πείτε το χωρίς να επιλέγετε. Θα πείτε ανόητα πράγματα. Θα πείτε ασήμαντα πράγματα. Θα πείτε πράγματα που δεν σκεφτόσασταν ποτέ να πείτε σε οποιονδήποτε άλλο τόπο στη ζωή σας.» Η ψυχαναλυτική θεραπεία είναι η εμπειρία του τι σημαίνει να βρίσκεται κανείς μέσα στον λόγο. Από την άλλη, ο θεραπευτής επιτρέπει σε εκείνον που μιλά να ακούγεται. Είναι εξειδικευμένος να επισημαίνει τις ασυνείδητες πτυχές των επικοινωνιών του ασθενή του και να αποκρίνεται κατάλληλα σε αυτές. Είναι εκεί για να εγγυηθεί ότι αυτά τα πράγματα, τα ασήμαντα, τα ανόητα, -τα απόβλητα-, είναι άξια λόγου, έχουν μια αιτία.

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία σκοπεύει στην εν τω βάθει κατανόηση διεργασιών που διαφεύγουν του συνειδητού και εμποδίζουν το υποκείμενο να είναι λειτουργικό σε βασικούς τομείς της ζωής. Η θεραπεία μπορεί να παρέχει στον θεραπευόμενο μια μοναδική ευκαιρία να επανατοποθετηθεί απέναντι στα ζητήματα του εαυτού του, των άλλων, και του κόσμου. Μπορεί να στοχεύει στην ανακούφιση του άγχους ή την αποκατάσταση λειτουργιών που έχουν πρόσκαιρα ή επί καιρώ διαταραχθεί. Το άτομο μπορεί να επανασυνδεθεί με την προσωπική του ιστορία, να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί τις προσωπικές του επιθυμίες, να νιώσει ευτυχισμένος με τους κοντινούς του ανθρώπους και ικανοποιημένος στην εργασία του. Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι θετικές επιδράσεις θα διαρκούν και μετά το τέλος της θεραπευτικής εργασίας.






 

Η Έλενα Διέτη πούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Έχει μετεκπαιδευτική πιστοποίηση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία, την Ψυχοδυναμική Ψυχιατρική στην Κλινική Πράξη, και την Ψυχαναλυτική Θεωρία και Πράξη από την Α’ Ψυχιατρική Κλινική - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Αιγινήτειο Νοσοκομείο, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής – ΕΠΙΨΥ, την Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, και το Πρόγραμμα «Επέκεινα» – Ψυχαναλυτική Πράξη. Συνεχίζει την εκπαίδευσή της στην ψυχαναλυτική θεωρία και ψυχοθεραπεία παρακολουθώντας σεμιναριακούς κύκλους, συνέδρια και ημερίδες και παίρνοντας μέρος σε ομάδες μελέτης και εποπτείας. Η ίδια βρίσκεται σε μακρόπνοη ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία και λαμβάνει ατομική και ομαδική εποπτεία για την κλινική πρακτική της.

Έχει εργαστεί σε επίπεδο κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό ως επιστημονική συνεργάτιδα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ (Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη), η Α’ Ψυχιατρική Κλινική - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Αιγινήτειο Νοσοκομείο, η Β’ Παιδιατρική Κλινική - Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» (Μονάδα Εφηβικής Υγείας), ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ (Κέντρο Ημέρας), το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής “Prolepsis”, και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Student Academic Support Services). Είναι μέλος, σύμβουλος εκπαίδευσης, και εισηγήτρια στο Πρόγραμμα «Επέκεινα» – Ψυχαναλυτική Πράξη. Συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύει σε επιστημονικά περιοδικά.

Στην ιδιωτική πρακτική της βλέπει μετέφηβους και ενήλικες σε ατομική ψυχοθεραπεία. Επίσης, οργανώνει ομαδικά βιωματικά εργαστήρια εστιασμένα σε συγκεκριμένες θεματικές, υποστηρίζει ακαδημαϊκά προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας και ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, προάγει την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη ειδικών ψυχικής υγείας, και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα.

ΨΥΧΗΣ ΤΟΠΟΣ | Υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Μαρίνου Γερουλάνου 23, Αμπελόκηποι ΑΘΗΝΑ

Τηλ 2111 843775 Κιν 6937 070052

Email e.dieti@psyxis-topos.gr

Ιστότοπος www.psyxis-topos.gr

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page